fbpx

Møt den moderne Østfold-bonden

Både butikker, restauranter og privatpersoner er faste kunder hos Runar Sørli i Skjeberg. Han har etablert egne merkenavn og nekter å sitte fast i gårsdagens driftsform.

For mange er Sørli for lengst en kjendis og har deltatt i alt fra Toppen Bechs programmer, via Norge Rundt til diverse omtaler i andre medier. 1. juni fikk han besøk av Landbruksdepartementet med statsråd Sylvi Listhaug i spissen. Sørli er ingen absolutt tilhenger av regjeringens landbrukspolitikk, men innser at Listhaug har grepet tak i enkelte sider ved landbruket som tåler å endres.

- Problemet med norsk landbruk er jo A4-produksjonen og at alt for mange bønder driver som de har gjort i alle år. Verden endres, og også vi bønder må følge med og utvikle driften, sier han.

Produserer 7.000 egg

Fra et fantastisk selvbygd og selvlaftet våningshus på Sørli Gård utenfor Sarpsborg styrer han det som har vokst fra en liten gård til en stor matprodusent. I dag har han hånd om 10 gårder, har nærmere 190 storfe, inklusive 70 melkeproduserende kuer, og 7 500 høner. I tillegg dyrker han korn, fôrgress og frø på de egne og leide jordene.

- Eggproduksjon har jeg drevet med lengst, da jeg bygde hønsehuset i 2003. Det er satt opp med tanke på økologisk produksjon, og i dag produserer vi cirka 7.000 egg daglig. Vi leverer til butikker og restauranter, i tillegg til at vi har selvbetjente døgnåpen butikk på gården, sier Sørli.

Åpner gårdsbutikk?

Sørli Gård har en tiltalende nettside der alle kan bestille de varene som til enhver tid selges fra gården. For eksempel kan man bestille 1/8 ku og få den levert ferdig mørnet.

- Vi tar løpende bestillinger og slakter kua når vi har fått inn 6-7. Deretter tar det fire uker før varene kan hentes på gården. Hver åttedel veier cirka 30 kilo, sier Sørli.

Han har planer om å utvikle gården ytterligere.

- Det er gårdsbutikk som står øverst på lista nå. Det er stor interesse for å kjøpe matvarer direkte fra gård, og den blir neppe mindre med årene.


 

0
0
0
s2smodern